/

/

Innovation Impact Challenge

Met de Innovation Impact Challenge kan je als ondernemer innovatieve oplossingen ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen, ondersteund door overheidsfinanciering en expertise.

Doel:

Innovatie voor maatschappelijke impact

Beschikbaar subsidiebedrag:

Verschillend per call

Deadline:

Verschillend per call
Doel
Innovatie voor maatschappelijke impact
Beschikbaar subsidiebedrag
Verschillend per call
Deadline
Verschillend per call

Wat is de Innovation Impact Challenge

Met de Innovation Impact Challenge (voorheen bekend als SBIR) daagt de overheid ondernemers uit om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken. Deze competitie is bedoeld voor bedrijven binnen de Europese Unie die zich richten op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten of diensten die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de Innovation Impact Challenges uit in opdracht van verschillende overheidsdiensten. Met een SBIR-competitie kan deze opdrachtgever gebruikmaken van de innovatiekracht van bedrijven. Iedere oproep leidt tot opdrachten voor onderzoek en ontwikkeling op wisselende onderwerpen. De overheid is daarbij een potentiële afnemer, ook wel ‘launching customer’ genoemd, van de ontwikkelde producten.

Subsidie

De exacte bedragen en percentages worden per oproep vastgesteld en bekendgemaakt. In fase 1 ontvangen geselecteerde bedrijven financiering voor het haalbaarheidsonderzoek. In fase 2 wordt aanvullende financiering verstrekt voor de ontwikkeling van een prototype of demonstratiemodel.

Hoe werkt het

De Innovation Impact Challenge (voorheen SBIR) verloopt in drie fasen:

  1. Haalbaarheidsonderzoek – Geselecteerde ondernemers onderzoeken of hun innovatie technisch, financieel en commercieel haalbaar is. Op basis van dit onderzoek wordt bepaald welke projecten doorgaan.
  2. Ontwikkeling – De meest veelbelovende innovaties krijgen financiering om een prototype of demonstratiemodel te ontwikkelen en te testen. Soms wordt deze fase opgesplitst in subfasen.
  3. Vermarkting – De ondernemer brengt de innovatie naar de markt. Hoewel de overheid deze fase niet financiert, ondersteunt RVO bij de promotie en verdere ontwikkeling.

Openstelling en procedure

Er worden in 2025 diverse openstellingen verwacht. De openstellingen en bijbehorende voorwaarden zijn hier te vinden.

Hulp nodig bij je aanvraag?

Weet je niet zeker of je in aanmerking komt, of hoe je de administratie moet bijhouden? Stel je vraag direct aan onze AI-assistent voor snel advies. Of neem contact met ons op. Onze experts staan klaar om je te helpen!

Andere subsidies

Subsidie Circulaire ketenprojecten

Met de subsidieregeling circulaire ketenprojecten kan je een financiële ondersteuning ontvangen voor samenwerkingsprojecten die gericht zijn op het verduurzamen van ketens en het bevorderen van een circulaire economie.

Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

Met de DUMAVA-subsidie kan je jouw maatschappelijk vastgoed verduurzamen door energiebesparende en CO₂-reducerende maatregelen te financieren.

CityLab010

Met de CityLab010 subsidie kan je innovatieve ideeën realiseren die Rotterdam groener, socialer en beter maken.

Planys technologies

Dankzij de MIT werd het voor Planys mogelijk om een crawler te ontwikkelen die de gezondheid van metalen constructies inspecteert.

Waar wilt u inloggen?

Wij hebben verschillende login mogelijkheden voor onze aangesloten partners, experts en aanvragers.