Subsidy Cloud Logo
SectorenSubsidiesSuccess Stories
Inloggen
Subsidy Cloud Logo
SectorenSubsidiesSuccess Stories
Inloggen
Subsidiescan

Subsidie Eurostars

Beschikbaar subsidiebedrag: maximale €500.000 per aanvraag
De Eurostars-subsidie ondersteunt mkb-ondernemingen bij het opzetten en uitvoeren van grensoverschrijdende Research & Development-projecten en ontwikkelingen
Doe de gratis subsidiescan

Wat is de regeling Eurostars?

De Eurostars-regeling is beschikbaar voor onderzoekuitvoerende mkb-ondernemingen die werken aan een grensoverschrijdend Research & Development-project (R&D). De samenwerking moet altijd tussen twee partijen uit twee Eurostars-landen zijn. Het maximale subsidiebedrag is €500.000 en het aanvragen kan het hele jaar vrijwel doorlopend in meestal twee tijdvakken.

De subsidie kan alleen worden aangevraagd door partijen uit verschillende Eurostars-landen. De 36 Eurostars-landen zijn: Bulgarije, Griekenland, België, Cyprus, Canada, Denemarken, Finland, Estland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Luxemburg, Italië, IJsland, Israël, Kroatië, Letland, Zuid-Korea, Ierland, Malta, Turkije, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Litouwen, Zweden en Zwitserland.

Algemene voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de Eurostars-subsidie zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • De hoofdaanvrager is een mkb-bedrijf dat R&D uitvoert, afkomstig uit een Eurostars-land
  • Er is minstens één samenwerkingspartner afkomstig uit een ander Eurostars-land
  • De aanvrager draagt zelf ongeveer 50% van de projectkosten
  • Geen van de deelnemende partijen draagt meer dan 75% van de kosten. Op deze manier wordt een gebalanceerde samenwerking vastgesteld
  • Het project heeft een maximale looptijd van drie jaar
  • Er mag niet meer dan twee jaar tussen de vermarkting en afronding van een project zitten
  • Het project moet een maatschappelijk doel hebben.

Aanvragen van de subsidie

Eurostars-2 is momenteel gesloten. Er wordt op dit moment gewerkt aan een vervolgprogamma. Het eerste aanmeldmoment onder het nieuwe Eurostars-3 programma zal waarschijnlijk na de zomer van 2021 zijn, in september.

Wanneer er goedkeuring is gegeven aan het projectvoorstel moeten de partners het voorstel afzonderlijk indienen bij het agentschap in eigen land. Als het agentschap het voorstel goedgekeurd heeft, ontvang je de subsidie. Als je een mkb-onderneming of een ander soort organisatie hebt, en samenwerkt met een partner uit een van de Eurostars-landen aan een marktgerichte technologische ontwikkeling, dan is de Eurostars-subsidie de subsidie die je zoekt.

Heb je echter wel de tijd en ervaring om de subsidie aan te vragen? Het is belangrijk dat de aanvraag duidelijk en compleet is om zo snel mogelijk toezegging te krijgen op de subsidie. Daarnaast kan het aanvragen en administratief bijhouden van een subsidie veel tijd kosten. Dit kan je uit handen geven bij SubsidyCloud. Wij beschikken over tal van subsidiespecialisten met jarenlange kennis en ervaring in de communicatie met verstrekkers, administratie en  met kennis van de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Budget voor de subsidie

Het totale budget voor Eurostars is €1,1 miljard waarvan €19 miljoen per jaar voor Nederland. Het maximale subsidiebedrag is €500.000. Voor Nederlandse deelnemers geldt een percentage van maximaal 50% van de subsidiabele kosten. Dit percentage hangt af van de projectactiviteiten. Voor onderzoeksactiviteiten ontvangen bedrijven 35% en voor ontwikkelingsactiviteiten 25%. Een mkb’er ontvangt 10% extra. Bij kennisinstellingen zijn de percentages 25% en 50%.

Na het aanvragen van de regeling

Het aanvragen van de Eurostars-subsidie verloopt als volgt:

  • De coördinator van het project moet twee keer per jaar een ‘project progress report’ aanleveren bij het Eurostars-secretariaat in Brussel. Het ‘project progress report’ wordt geaccepteerd als tussenrapportage voor het nationale subsidieproject
  • Aan het einde van het project moeten alle projectpartners een ‘final report’ indienen bij het Eurostars-secretariaat. Na afloop moeten industriële projectpartners ‘market impact reports’ invullen om mee te werken aan evaluaties
  • De financiële afronding moet plaatsvinden bij het RVO in Nederland. Bij het RVO vraag je de vaststelling van de subsidie aan.

Kun je nog meer subsidie krijgen?

Zoek je een vergelijkbare subsidie, of wil je weten of je naast de Eurostars-subsidie ook recht hebt op andere subsidies? Doe dan de gratis subsidiescan. Je ziet dan meteen voor hoeveel subsidies je in aanmerking komt, verdeeld naar thema.

Wil je er zeker van zijn dat de Eurostars-aanvraag compleet is en alle administratieve werkzaamheden op orde zijn, dan is het verstandig om een adviseur in te schakelen. SubsidyCloud heeft meer dan 450 subsidiespecialisten in dienst die jarenlange kennis en ervaring hebben met subsidies, met de nieuwste technische ontwikkelingen en met de communicatie met subsidieverstrekkers.

Subsidiescan
Terug naar de homepage