Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Oost-Nederland is een subsidieprogramma dat zich richt op het versterken van de innovatiekracht en het bevorderen van een duurzame economie in de provincies Overijssel en Gelderland. Het programma ondersteunt innovatieve projecten die bijdragen aan een slimmer en groener Oost-Nederland, met speciale aandacht voor het midden- en kleinbedrijf.
EFRO Oost-Nederland richt zich op twee hoofdthema’s:
De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van EFRO Oost-subsidie zijn:
Op dit moment staan er drie instrumenten open:
Tenderregeling ‘Schone en Hulpbronnenefficiënte Technologieën’
Dit instrument is bedoeld voor bedrijven die willen bijdragen aan een duurzame economie door middel van projecten op het gebied van energie-efficiëntie, hernieuwbare energiebronnen en circulaire economie. De focus ligt op het inzetten van schone- en hulpbronnenefficiënte technologieën en nettonultechnologieën, met een Technology Readiness Level (TRL) van 4 tot en met 9. Aanvragen kunnen worden ingediend tot 31 maart 2025, 17.00 uur. De beoordeling vindt plaats via een tenderprocedure, waarbij projecten op kwaliteit worden beoordeeld.
Innovatieprojecten
Dit instrument stimuleert marktgerichte innovaties met een TRL-niveau van 4 tot en met 8. Ondernemers met een slim en duurzaam idee die willen samenwerken met andere mkb-ondernemers, grootbedrijven en/of kennisinstellingen komen in aanmerking voor subsidie. Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf 1 maart 2025 tot en met 28 februari 2026, zolang er budget beschikbaar is. De beoordeling van aanvragen gebeurt op volgorde van binnenkomst (first come, first serve).
Test- en Demonstratiefaciliteiten
Dit instrument is gericht op het demonstreren en testen van nieuwe toepassingen binnen TRL-niveau 6 tot en met 8, met als doel een versnelde marktintroductie van producten of diensten. Samenwerkingsverbanden van mkb-ondernemingen, eventueel in samenwerking met grootbedrijven en/of kennisinstellingen, kunnen een aanvraag indienen. Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf 1 maart 2025 tot en met 28 februari 2026, zolang er budget beschikbaar is. Ook hier worden de aanvragen beoordeeld op volgorde van binnenkomst.
De subsidie per project bedraagt minimaal € 250.000, de maximale subsidie is € 2 miljoen. Het subsidiepercentage bedraagt minimaal 40% van de projectkosten, voor het mkb en kennisinstellingen is dit maximaal 50%.
Weet je niet zeker of je in aanmerking komt, of hoe je de administratie moet bijhouden? Stel je vraag direct aan onze AI-assistent voor snel advies. Of neem contact met ons op. Onze experts staan klaar om je te helpen!
Wij hebben verschillende login mogelijkheden voor onze aangesloten partners, experts en aanvragers.