Hightech MKBInternationaliseringSubsidies

Horizon 2020: mkb-instrument EIC Accelerator

By 17 september 2020No Comments

Horizon 2020: EIC Accelerator

Ontvang subsidie en equity als mkb-ondernemer voor baanbrekende scale-up concepten met internationale motivatie.

Meteen aanvragen

Budget 2018-2020

€ 1.500.000.000

Wat is het mkb-instrument EIC Accelerator?

Een ander programma wat ondersteunt wordt door Horizon 2020 is het mkb-instrument EIC Accelerator. De EIC Accelerator stond voorheen bekend als de SME instrument. Met dit programma wordt het innovatieve mkb ondersteunt om een nieuw product, dienst of proces te opschalen op de internationale markt te brengen. Ben je internationaal georiënteerd ondernemer bij een innoverend bedrijf met de ambitie om te groeien, kan je waarschijnlijk gebruik maken van de EIC Accelerator van Horizon 2020.

Als mkb-ondernemer kan je ook equity aanvragen bij het EIC programma. Er zijn vier sluitingsdata vastgesteld in 2020, maar je kan het hele jaar door aanvragen indienen. Een aanvraag wordt beoordeeld op de mate van impact, excellentie en implementatie van het project en team. Om meer te weten te komen over het programma van Horizon 2020: EIC Accelerator kun je hieronder de details vinden.

Budget Horizon 2020: EIC Accelerator

Voor de periode 2018 tot 2020 is er een totaal budget vastgesteld van €1.5 miljard. Naast subsidie is het ook mogelijk om equity aan te vragen als mkb-ondernemer sinds 9 oktober 2019. Deze keus is gemaakt om de internationale innovatie op te schalen.

De subsidie per EIC-project heeft een minimum van €500.000 tot een maximum van €2.500.000 en een percentage van 70% van de subsidiabele kosten. De looptijd van een EIC Accelerator project ligt tussen de 12 en 24 maanden. De te ontvangen equity ligt tussen de €500.000 en €15.000.000 met een aandelenbedrag tussen 10% en 25%.

Een aanvraag schrijven voor het EIC programma kan een hoop tijd in beslag nemen. Om deze last te verlichten en meer zekerheid te hebben om het ontvangen van subsidie kan je een consultancy aanvragen. MK heeft jaren ervaring en kennis over subsidies en helpen je graag verder.

Mkb-instrument EIC Accelerator voorwaarden

Er zijn vier sluitingsdata per jaar bij het EIC programma van Horizon 2020. Per sluitingsdatum mag een mkb-ondernemer een projectvoorstel indienen. Deze aanvraag wordt op individuele basis ingediend. Andere soorten organisaties kunnen niet zelfstandig een aanvraag indienen, dit moet via een onderaanneming. Een aanvraag wordt beoordeeld op basis van 3 punten:

  • Impact – Een sterke business case met aanzienlijke social-economische waardecreatie
  • Excellentie – Concepten die baanbrekend zijn waardoor ze nieuwe markten vormen of disruptief zijn voor bestaande markten ‘Beyond the current state-of-the-art in its field’
  • Implementatie – De teampotentie om doelen te bereiken

Tips aanvraag EIC Accelerator

De subsidie en equity worden bij EIC Accelerator verdeeld aan risicovolle scale-ups die willen opschalen. Dit is als ondernemers een nieuwe dienst, product of proces naar de Europese en/of wereldwijde markt willen brengen. Mkb-ondernemers die een concept hebben die baanbrekend zijn hebben een grotere kans op het ontvangen van subsidie.

Je kunt een aanvraag indienen via het deelnemersportaal (The Funding and Tenders Portal) van de Europese commissie. Zorg dat je van tevoren een ECAS-account hebt aangemaakt via hetzelfde portal om een aanvraag in te dienen. Op het deelnemersportaal kan de guideline en het aanvraagformulier gevonden worden. Je kan het hele jaar door een projectaanvraag indienen omdat de EIC Accelerator werkt met een voortdurend open oproep. De vier sluitingsdata van 2020 vallen op:

  • 8 januari 2020
  • 18 maart 2020
  • 7 oktober 2020
  • 19 mei 2020
Subsidie aanvragen